週三Rti 中央廣播電臺Rti 中央廣播電臺粵講粵威水

  • 按讚加入粵講粵威水粉絲團
粵講粵威水
2010年,中國廣東省廣州市的部分市民發起一系列捍衛粵語的行動。
 
2018年,香港教育局小學中文網頁內的一篇由中大學者宋欣橋教授撰寫的文章中,提到粵語並非「母語」。從此,引起了港人撐粵語之戰。
 
這一件件的新聞事件,當然讓人瞠目結舌,但都比不上,看著近年,港澳愈來愈多學校在校內僅以普通話及英文授課來得震撼。
 
看著港澳的年輕一輩,居然用普通話來背唐詩三百首、黃鶴樓、愛蓮說、習慣說...,討論課業,普通話說得比粵語還流利,是真有危機感了,難怪粵語粵字變成了近年的熱潮。
 
這股潮流在有心人士的深入探討後,的確「粵人」講「粵語」是愈講愈有理的。粵語是有學問、並且淵源流長的一種語言,粵人在堅持說母語的同時,也應該以探究學問的方式,了解其中深意。

節目快訊

播出時間: 2021-06-16
正字有無限的魔力?!

正字有無限的魔力?!

...更多
播出時間: 2021-06-09
一本通書睇到老?一本字典可唔可以睇到老呢?

一個字點寫點讀點用,喺台灣,以教育部公布嘅做標準,無得嗌!阿sir miss都係依呢個標準嚟扣分。

...更多
播出時間: 2021-06-02
咩係口音?口音應該就係成長嘅紀錄

咁當講到自己嘅母語,一班粵語人喺他鄉講自己講慣嘅粵語,仲係會俾人問:「你邊度人?」、「你有個口音?」

...更多
播出時間: 2021-05-26
n/l不分係唔係懶音?定係自然產物?

淨係呢個標題,大概就可以嗌餐死!

...更多
播出時間: 2021-05-19
喺香港仲要推廣廣東話?叫大家重視廣東話?

香港大概有9成嘅人母語係粵語,9成5嘅人以粵語作為日常交流嘅語言。換句說話講,喺香港到處都係粵語嘅環境當中,仲要推廣粵語?或者更精準嘅講法,係令粵語母語者覺醒到,粵語嘅重要!

...更多
1 2 3 4 5
上一頁下一頁

相關留言